Influensautbrott förutsägs på webben

Sökmönster hittar trender i sjukdomsutbrott snabbare än läkarmottagningarna själva.
Text Johan Falk
Publicerad

Varje år drabbas miljontals människor världen över av influensa, och ett antal hundra tusen avlider. Nyligen presenterades ett nytt verktyg för att förutsäga influensa, och därmed kunna förebygga skadorna: Google Flu Trends.

Sökföretaget har jäm­fört fem års influensa­sökord på sin sajt med statistik från amerikanska läkare. Med resultaten gick det att förutsäga hur många influensasjuka patienter som skulle söka hjälp en dryg vecka innan statistiken från mottagningarna blivit sammanställd.

I Sverige genomför Smittskyddsinstitutet liknande undersökningar.

– Vi har tillgång till sökloggar från Vårdguidens och Sjukvårdsrådgivningens webbplatser, som vi jämfört med rapporter från läkare och statistik för influensaprovtagningar, säger Anette Hulth, forskare och datavetare vid Smittskyddsinstitutet.

Trots betydligt mindre söktrafik är deras resultat likvärdiga.

– I och med att vi bara tittar på medicinska webbplatser slipper vi mycket brus. Det är klart att det finns människor som inte är sjuka som söker på Vårdguiden, men det är förmodligen färre än på vanliga sökmotorer.

Att följa influensautbrott genom webbtrafik ger dels snabbare och billigare resultat än läkarrapportering, dels blir det möjligt att följa grupper som inte söker läkarvård.

I framtiden planerar Google att analysera sökningar om bröstcancer och sexuellt överförbara sjukdomar, och även Smittskyddsinstitutet utökar bevakningen.

– Sedan årsskiftet har vi samlat data om sökningar på vinterkräksjukan, säger Anette Hulth.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor