Varför samlas tebladen i mitten?

Fråga: Jag har lagt märke till att teblad i botten av en kopp samlas i mitten när man rör om. Hur kan det komma sig? Borde inte bladen - som är tyngre än vatten - slungas ut mot kanterna?
Publicerad

Svar:

Virvlarna i tekoppen är något som fått människor att fundera under lång tid. Det första nedskrivna exemplet är förmodligen den grekiske filosofen och poeten Empedokles, som flera hundra år före Kristus stirrade ner i sin kopp.

– Grekerna visste att det bildas virvlar när man rör om i en kopp. Empedokles använde detta som liknelse för en urvirvel i universum, säger Daniel Valentine, som forskar på roterande flöden i cylindriska behållare vid Clarkson University, USA.

Till och med Albert Einstein har funderat över tebladen, och publicerade 1926 en artikel där fenomenet nämns.

Förklaringen till att tebladen samlas i mitten av tekoppen är att det förutom den stora virveln även uppstår ett andra flöde, som drar in bladen.

– När du rör runt blir det högre tryck ute vid kanterna än i mitten av koppen, och när du tar bort skeden flödar vätskan tillbaka in mot mitten. Detta sekundärflöde drar med sig tebladen, säger Daniel Valentine.

Effekten förstärks ytterligare av att teet nära botten (och kanter) på koppen har svårt att rotera, då det bromsas av friktion. Det övriga teet – som roterar snabbare – trycks ut mot kanten med en större kraft, med resultatet att bottenskiktet tvingas in mot mitten.

Det är alltså inte enbart rotationsrörelsen som gör att tebladen samlas i mitten. Det kan kontrolleras genom att man ställer en kopp te på en drejskiva: Så länge kopp och te snurrar lika fort fungerar rotationen som en centrifug, där de tyngre tebladen sakta rör sig mot ytterkanten. Men om koppen stannas hastigt fortsätter innehållet att rotera, och tebladen dras in mot mitten.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor