Att tänka på före avslöjandet

Vad ska man göra när man på sin arbetsplats upptäcker fusk eller ekonomiska oegentligheter?
Publicerad

Råden i boken, från personer som gjort det, är i korta drag att fundera på om det verkligen är värt att ”vissla” – från engelskans whistleblower, den som slår larm. Lakoniskt konstaterar flera att även om du har bra dokumentation kommer ingen att tacka dig. Din karriär är sannolikt slut, du riskerar också smutskastning och att inte bli trodd. Trots detta väljer människor att berätta om förhållanden som andra blundar för. I fjorton kapitel skildras fall, både svenska och utländska, där någon visslat och vilka konsekvenserna blev.

Det var intressant att läsa om finansvärlden – Margaret von Platen arbetar som näringslivsjournalist – men också om fallen som handlar om flygsäkerhet eller som utspelar sig inom läkemedelsindustrin och sjukvården. Alla har väl hört om Fermenta och Lex Sarah, men vad var det egentligen som hände?

Sanningssägare eller karriärist – en bok om civilkurage

von Platen, Margaret
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor