Newtons originalbok tillbaka i Uppsala

Den första utgåvan av Isaac Newtons verk Principia från 1687 stals från universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala på 1960-talet.
Publicerad

Den hade anskaffadts av den inte så Newtonvänlige Uppsala­professorn Per Elvius år 1698, och boken för­varades på biblioteket till dess att den mystiskt försvann. År 2004 dök den upp på auktionshuset Christie’s i New York. Hoppet väcktes i Uppsala om att få det dyrbara exemplaret åter.

– Men då fick vi reda på att den hade sålts en gång tidigare i Wien, så vi hade mist äganderätten. Och vi hade naturligtvis inte råd att köpa den själva hos Christie’s, säger Ulf Göransson, överbibliotekarie vid Carolina Rediviva.

Genom en anonym donator kan dock biblioteket nu återigen räkna Newtons bok till sina skatter. Villkoret var att följa amerikanska skatteregler, och vänföreningen American Friends of Uppsala University fick först bildas innan gåvan kunde tas emot i januari i år.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor