Vad är fingeravtrycken bra för?

Fråga: Alla har mönstrade fingertoppar, med olika mönster för varje person. Ett användningsområde i dag är att identifiera brottslingar, men varför fanns mönstren från början?
Publicerad

Svar:

Det fina mönster som finns på fingertopparna är unikt för varje person, till och med enäggstvillingar har olika fingeravtryck (se Har tvillingar likadana fingeravtryck? F&F 8/03). De är till för att få ett bra grepp, och för att kunna uppfatta strukturer. Forskare har tidigare visat att just förmågan att känna av finstrukturer – mönstrade tätare än 200 mikrometer, alltså ungefär ett hårstrås bredd – har att göra med de vibrationer som uppstår i huden när fingret dras över ytan.

En grupp franska fysiker har nu mer specifikt undersökt hur dessa vibrationer omvandlas till känselintryck. De konstruerade en mekanisk sensor som det gick att sätta en tänjbar tuta på, som antingen var slät eller randig. Den randiga hade upphöjningar med samma dimensioner som de upphöjda slingorna på en fingertopp.

När de förde den släta sensorn över en yta liknande en frostad glasyta uppstod en mängd olika vibrationer. Den randiga, däremot, sållade bort alla utom de med frekvenser runt 250 hertz. Denna frekvens registreras särskilt väl av ett speciellt slags tryckreceptorer som kallas Pacinis känselkroppar. De sitter längst ut på vissa nervfibrer och vidarebefordrar signalen till hjärnan där den bearbetas och uppfattas som en struktur.

Mönstret på våra fingertoppar kan alltså vara ett sätt att göra känselsystemet mer effektivt, genom att bara aktivera en viss mottagare.

Fingertoppsmönster finns i olika varianter, som slingor, bågar eller ringar. Är vissa mönster särskilt bra för att uppfatta fina strukturer?

– Nej, det handlar nog snarare om att vissa människor, exempelvis blinda, lär sig använda sina fingertoppar bättre, säger Georges Debrégeas, fysiker vid CNRS École Normale Supérieure i Paris, som låg bakom fingertoppsforskningen som presenteras i Science.

Undrar du något? Fråga F&F!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor