Yvonne Andersson: Därför är det dumt att smuggla hundar

Antibiotikaresistenta bakterier finns numera bland både hundar och hästar i Sverige. Det ­bekymrar Zoonosrådets nya ordförande.
Publicerad

I oktober 2006 blev en hund det första djur i Sverige som testades positivt för MRSA, bakterier som tål antibiotika och är kända för att orsaka så kallad sjukhussjuka. Sedan dess har ytterligare nio smittade hundar och åtta smittade hästar upptäckts.

– Eftersom smittan kan spridas mellan människor och djur är det viktigt att följa utvecklingen noga, säger Yvonne Andersson.

Hon är epidemiolog på Smittskyddsinstitutet och sedan i höstas ordförande för Zoonosrådet, ett sam­arbetsorgan för myndigheter som försöker hindra smittspridning mellan människor och djur, så ­kallade zoonoser.

Den som smugglar husdjur utsätter både sig själv och andra för risken att drabbas av allvarliga zoonoser.

– Bland de värsta sjukdomarna som kan följa med en smugglad hund är rabies och rävens dvärgbandmask. Båda är livshotande för människor. Rabies är dödligt i så gott som hundra procent av fallen, säger Yvonne Andersson.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor