Homo erectus gick som vi

Publicerad
Modern fot. Stortån pekar framåt på den här foten, som skulle ha varit lagom stor för en sko av storlek 41.
Bild: Matthew Bennett

En dag för sådär 1,5 miljoner år sedan promenerade en förmänniska över en flodbädd som nyligen varit översvämmad. Kring kvardröjande pölar fanns spår av antiloper, giraffer och andra djur. Förmänniskan gick förbi och lämnade kvar världens äldsta avtryck av fötter som i allt väsentligt liknar våra egna.

– Att se spåren på plats ger en stark känsla av ­kontakt med en individ, starkare än när man studerar fossila ben, säger Matthew Bennett, professor i miljögeografi vid Bournemouth University i Storbritannien.

Spår från flera individer finns vid Ileret i Kenya. Sannolikt kommer de från arten Homo erectus, den äldsta förmänniskan med långa ben och relativt korta armar, precis som vi. Den längsta sekvensen består av sju steg i sakta mak, rapporterar Matthew Bennett och hans medarbetare i tidskriften Science.

År 1978 upptäcktes ännu äldre spår i Laetoli, Tanzania. De kommer från arten Australopithecus afarensis, Lucys släktingar, och är 3,6 miljoner år gamla.

– De är mer schimpanslika än de nyupptäckta spåren, men helt fantastiska att se, säger Staffan Ulfstrand, professor emeritus i zooekologi vid Uppsala universitet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor