Bild: HST

Orionmolnets geografi

Publicerad

Orionnebulosan M42 är ett av de ljusast lysande gasmolnen på himlen – den går till och med att se med blotta ögat. Förutom från vatten lät vi Odin registrera signaler från många andra molekyler inuti stjärnbildningsmolnet i Orions bälte. På så sätt har vi kunnat klarlägga både kemiska och fysikaliska egenskaper i molnets olika delar.

Vi fann 38 kända molekyler, samt 64 oidentifierade signaler. Det finns många intressanta förslag på vad dessa senare kan vara för något. Orionmolnets geografi
Orionnebulosan M42 är ett av de ljusast lysande gasmolnen på himlen – den går till och med att se med blotta ögat. Förutom från vatten lät vi Odin registrera signaler från många andra molekyler inuti stjärnbildningsmolnet i Orions bälte. På så sätt har vi kunnat klarlägga både kemiska och fysikaliska egenskaper i molnets olika delar.

Vi fann 38 kända molekyler, samt 64 oidentifierade signaler. Det finns många intressanta förslag på vad dessa senare kan vara för något.

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor