Minsta planeten någonsin

Kring sin röda sol, 20 ljus­år från oss, kretsar en nyupptäckt liten planet.
Publicerad

Den nyupptäckta planeten är bara dubbelt så stor som jorden och slår därmed rekord i jakten på främmande planeter, som normalt är betydligt större. Dess sol, dvärgstjärnan Gliese 581, är känd sedan tidigare, men nu kan den stoltsera med ett hov på fyra planeter.

Schweizaren Michel Mayor har gjort sig bekant bland astronomerna för sin framgångsrika jakt på planeter i främmande solsystem. År 1995 fann han det första solsystem någonsin som liknar vårt med stjärnan 51 Pegasi i mitten.

Den nyupptäckta planeten utövar minimal dragningskraft på sin sol som vaggar fram och tillbaka med en promenadhastighet på 7 kilometer i timmen. Det krävdes därför över fyra års tålmodiga observationer från europeiska teleskopberget La Silla i Chile innan astronomerna vågade visa upp sitt fynd för omvärlden. Upptäckten ger dock knappast hopp om liv – planeten är alldeles för nära sin stjärna och hinner runt den på bara drygt 3 dagar, något som för jorden som bekant tar 365 dygn.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor