Rita Levi-Montalcini fyller 100

Hon har levt längst av alla Nobelpristagare. Priset i medicin eller fysiologi fick hon år 1986 för upptäckten av nervernas tillväxtfaktor.
Publicerad

Människans nervsystem har varit Rita Levi-Montalcinis specialområde ända sedan hon började sin forskarbana i Turin i Italien, där hon och hennes tvillingsyster Paola kom till världen den 22 april 1909. Systern blev konstnär och målare, medan Rita mot pappans vilja valde medicinstudier.

I slutet av 1930-talet stoppade Mussoliniregi­men ”icke-arier” från universitetsarbete. Men hon forskade vidare hemma i sovrummet, där hon installerade sitt labb till dess att familjen tvingades att gå under jord.

Hon fortsatte sedan att dela sin tid mellan Italien och USA, där hon pensionerades från sin professorstjänst år 1979. Men hon fortsätter sin dagliga gärning på Europeiska institutet för hjärnstudier i Rom.

– Den här perioden av mitt liv har varit den bästa, säger hon i en intervju på Nobelstiftelsens hemsida.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor