Varför får man huvudvärk av glass?

Jag får ont bakom ögat om jag dricker eller äter något kallt fort, till exempel glass. Jag vet att det finns andra som reagerar likadant. Hur vanligt är det – och vad beror det på?
Publicerad

Bild: Åsa Wrange

Kristina Sandberg

###Svar:

Drygt en tredjedel av befolkningen har någon gång fått huvudvärk av att äta glass. Smärtan är ofta skärande och intensiv i pannan eller bakom ögonen. Attacken varar från några sekunder till några minuter – en bagatell jämfört med allvarlig migrän, alltså.

– Ett praktiskt tips är att inte pressa upp glassen mot gommen, säger Mattias Linde, överläkare i neurologi vid Cephalea huvudvärkscentrum i Göteborg.

Han förklarar att smärtan uppstår när kylan påverkar nerver i gommen – i synner­het nervus trigeminus, en tredelad nerv som bland annat tar emot känselintryck från ansiktet, munnen och hjärnhinnorna.

Trots att glassen kyler ner insidan av munnen uppstår smärtan högre upp i huvudet. En vanlig teori är att huvudvärken är ett exempel på så kallad refererad smärta. Samma fenomen kan leda till att en person som råkar ut för en akut hjärtattack känner smärta i en arm. Signalerna från armen och hjärtat färdas längs samma nervbanor och kan i vissa fall bli ihopblandade. Följden blir att hjärnan kopplar samman smärtupplevelsen med fel kroppsdel.

Enligt läroböckerna löper människor med migrän större risk än andra att få ont i huvudet av glass. Men enstaka studier talar emot ett sådant samband.

Forskarna vet relativt lite om glasshuvudvärk. Sannolikt beror det på att de drabbade sällan söker vård. Av alla cirka 140 typer av huvudvärk som forskare har namngett är värk orsakad av kalla matvaror en av de lindrigaste.

Men det finns experimentella studier av fenomenet. Två kanadensiska forskare berättade om ett experiment i tidskriften British Medical Journal år 2002. Den då 13 år gamla Maya Kaczorowski och hennes pappa, neurologen Janusz Kaczorowski, bjöd 145 skolbarn på en deciliter vaniljglass var. Hälften av barnen skulle sluka glassen på mindre än fem sekunder. De övriga blev ombedda att mumsa i lugn och ro under mer än en halv minut.

Bara 13 procent av de som åt sakta fick ont i huvudet. Bland snabbätarna var andelen mer än dubbelt så stor. Vetenskapen ger alltså klart besked i glassfrågan: slicka sakta.

Undrar du något? Fråga F&F!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor