1 600 GB på en dvd

Nanostavar kan göra optisk lagring tusen gånger mer effektiv.
Text Johan Falk
Publicerad
Kompakt. Varje del av skivan kan blockera eller släppa igenom ljus i tre olika färger och två olika polariseringar. Här visas effekten av sex olika belysningar på samma del av skivan.
Bild: Nature/Swinburne University of Technology

Optisk informationslagring – som cd eller dvd – kan bli hundratals eller tusentals gånger effektivare med en ny lagringsmetod. Den nya metoden utnyttjar att ljus kan ha både varierande polarisering – riktningen på ljusets elektriska fält – och våglängd.

Till dagens skivor används laser av en bestämd typ för att läsa av antingen en etta eller nolla. Med de nya skivorna kan läsningen ge olika svar beroende på vilken färg och polarisering som lasern har.

Hemligheten ligger i nanosmå guldstavar, som finns utspridda överallt i skivan. Beroende på stavarnas form och riktning blockerar de ljus av olika färg och polarisering, men om de utsätts för tillräckligt stark laserpuls smälter stavarna och byter därmed form. Då blir just den informationscellen genomskinlig för den utvalda sortens ljus – vilket kan användas för att läsa ettor och nollor senare.

– Med silverstavar i stället för guld borde vi kunna använda även ultraviolett ljus, och därmed fem eller sex olika våglängder, säger James Chon vid Swinburne University of Technology, Australien, som deltog i utvecklingen.

Forskarna samarbetar nu med Samsung för att utveckla en produkt med tekniken. Resultaten rapporteras i Nature.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor