Tankar på krigsstigen

Publicerad
Att ett svart hål bara kan dunsta bort och försvinna var en upptäckt av Stephen Hawking som skakade om den teoretiska fysiken för drygt två årtionden sedan. Än värre blev insikten om att allt som trillar in i det svarta hålet går förlorat för evigt. Detta utmanade en av fysikens grundläggande principer om att all information bevaras – den kan inte försvinna helt, bara byta skepnad. Författaren slog vad med Hawking om att något är fel i hans beräkningar och så satte han i gång ett projekt att rädda informationen till världen. Det tog tid, men teorierna gick till slut ihop på något vis så att Susskind faktiskt vann vadslagningen. Susskind går igenom sitt dryga 20 års arbete så enkelt som möjligt. Men helt enkelt är det inte. Som lön för mödan får vi den akademiska miljön skildrad med en stor dos humor. Vi får också inblickar i de krig som utspelar sig både i seminarierummen och inne i fysikernas skallar.

My battle with Stephen Hawking to make the world safe for quantum mechanics

Susskind, Leonard
Little Brown and Company

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor