Bortom demonisering och kanonisering

Att skriva om Olof Palme.
Publicerad

Nyligen utkom den andra delen av historikern Kjell Östbergs politiska biografi över Olof Palme. På Södertörns högskola samlades sju forskare, författare och journalister med det gemensamt att de alla har skrivit eller håller på att skriva om Olof Palme. En fråga gällde om det fanns någon ”gåtan Olof Palme”.

– Jag tror inte att han var mer sammansatt än någon av oss, sa Kjell Östberg. Men han var engagerad i mer än någon annan och därmed utsatt för stor uppmärksamhet.

Något som kanske gör det svårt att komma Olof Palme nära är det faktum att det inte alls finns lika många brev skrivna av honom som av hans föregångare.

– Han var en av de första telefonpratande politikerna, konstaterade Kjell Östberg.

Journalisten Björn Elmbrant, som skrev den första biografin över Palme bara ett par år efter hans död, berättade om sina svårigheter att få tillgång till källorna då. Det handlade om så okontroversiella saker som bandade presskonferenser.

– Frågor om Olof Palme besvaras ej, fick jag till svar från dem som höll på att sortera in Palmes material i Arbetarrörelsens arkiv.

Numera har man tillgång till alla arkiv.

– Men källäget är komplicerat, det finns många papper att upptäcka, sa Kjell Östberg.

Mycket återstår alltså att forska och skriva om. Inte minst u-båtsaffären och ubåtskommissionen, mordutredningen och granskningskommissionen. Och i forna Östeuropa väntar mycket arkivmaterial.

Mer om Kjell Östbergs uppskattade biografier om Palme kommer i Forskning & Framsteg i höst.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor