En ny jord nära oss?

Två grupper av astronomer, en amerikansk och en europeisk, tävlar om att hitta en jordlik planet runt våra närmaste grannar.
Publicerad
Alfa Centauri. Två stjärnor, A och B, över planeten Saturnus horisont.
Bild: NASA/JPL/Space Science Institute

Alfa Centauri A och Alfa Centauri B är ett tvillingpar som med blotta ögat syns från jorden som en enda starkt lysande stjärna. Ljuset från den lilla ljuspricken på sydhimlen färdas i drygt fyra år för att nå fram till oss. Det är en mycket kort tid på en kosmisk skala; om en planet hittas runt Alfa Centauri blir den vår absolut närmaste granne utanför solsystemet. Men att åka dit och hälsa på kommer ändå att ta tid. Med dagens teknik skulle det ta ungefär 80 000 år att komma fram.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor