Svenskt namn finns

Publicerad

Galileos uppfinning Compasso geometrico militare har faktiskt en svensk benämning – sedan 1700-talet har den hetat ”proportionalcirkel”. Om man går in på www.digitaltmuseum.se kan man bland Armémuseums 78 727 föremål på nätet hitta sju proportionalcirklar.

*Erik Walberg*
*Försvarsantikvarie, Armémuseum*

## Svar: Ja, varför inte?

Benämningen ”proportionalcirkel” är lika gammal som Galileis instrument och användes ursprungligen av instrumentmakaren Jost Bürgi för att beteckna ett slags passare med justerbar led och spetsar i bägge ändarna av de två benen: ”Proportional Circkel”. Passarens två ben kunde därmed göras olika långa. Ett praktiskt instrument då man vill rita om en karta i en annan skala. I dag kallar vi denna typ av passare för ”reduktionspassare”, eller ”reduktionscirkel. Termen ”proportionalcirkel” används numera för att beteckna instrument med olika proportionella skalor graverade på de två benen, precis som på Galileis instrument. Så varför inte?

Lite snårigt med de här begreppen, därför valde jag att inte benämna instrumentet i artikeln.

*Olov Amelin*

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor