Med sikte på hjärnan

Publicerad
Denna bok om den psykologiska krigföringens historia är mer spännande än vad man kan tro. Författaren – tidigare verksam på Styrelsen för psykologiskt försvar – har koncentrerat sig på de senaste 100 åren och berättar kunnigt om hur man försökt vinna krig eller opinionen genom att sprida bilder, rykten, mat eller annat. Han konstaterar att resultatet av den psykologiska krigföringen alltid är svårt att mäta. Ibland har den varit rent kontraproduktiv, men med tanke på de summor som i dag läggs ner på informationskrigföring så är det uppenbart att den är en allt viktigare aspekt av krigföringen. Ett extra plus för det spännande bildmaterialet. Där finns pinupbilder från andra världskriget, som skulle antyda att motståndarsoldaternas flickvänner var otrogna. Där finns de bilder genom vilka amerikanerna kommunicerade med Iraks befolkning under invasionen 2003, som visade hur effektiva deras vapen var.

Besegra utan strid

Tubin, Eino
Santéus förlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor