Vilket kort tänker Lovisa på?

Det handlar om enskild, ömsesidig respektive allmän kunskap.
Publicerad

Bild: Christina Alvner
Bridgegänget ”Fyra hjärter” har tagit en kort paus i det veckoliga kortspelet och småpratar om de senaste världshändelserna. Lovisa sitter och leker med en kortlek i handen, och lägger nu ut några kort på bordet: Spader: 2, 3, 4, 7, 8, knekt. Hjärter: 4, dam, ess. Ruter: 5, ess. Klöver: 4, 5, 6, dam, kung. – Jag tänker på ett speciellt kort av de här. Kan ni gissa vilket? Vera ska få veta valören och Fia färgen. Sedan viskar Lovisa kortets valör till Vera och kortets färg till Fia. Lisa som sitter intill får ingen ledtråd. Vera, Fia och Lisa tittar undrande på varandra. – Ja, vi är ju inga tankeläsare, så jag vet då rakt inte vilket kort det är, säger Vera lite småsurt. – Jag visste att du inte visste, säger då Fia. – Jaså, svarar Vera ­eftertänksamt, då vet jag faktiskt vilket kort ­Lovisa tänker på. – Då vet jag det också, myser Fia strax. Alla tittar nu på Lisa, som suttit som tyst åhörare till konversationen. – Oj, säger hon efter en sekund, nu vet även jag vilket kort Lovisa tänker på. Vilket kort är det?

Facit till ”Vilket kort tänker Lovisa på”?

Eftersom Vera (som vet valören) inte vet vilket det sökta kortet är, måste detta ha valören 4, 5, dam eller ess. Övriga valörer uppträder ensamma, och i så fall hade Vera vetat direkt.

När Fia säger att hon vet att Vera inte visste, betyder det att Fia fått någon av färgerna hjärter och ruter viskad i sitt öra. Alla valörer (4, 5, dam, ess) i dessa två färger finns nämligen i minst en annan färg. Detta inses av Vera, Fia och för den delen även Lisa.

Nu säger Vera att hon vet vilket kort det är. Då finns det fyra möjliga fall för Fia att fundera över: (1) Det sökta kortet kan inte vara ett ess eftersom denna valör finns i både hjärter och ruter. Då vet ju inte Vera vilket kort det är. (2) Om Lovisa har viskat dam till Vera, kan det enbart vara hjärter. (3) Om Lovisa har viskat 5 till Vera, måste det vara ruter. (4) Om Lovisa har viskat 4 till Vera, kan det enbart vara hjärter.

Nu säger Fia att hon också vet. Enda sättet för Fia att veta är om Lovisa viskat ruter till henne. Alltså är svaret ruter 5.

Ledtråd till ”Vilket kort tänker Lovisa på”?

Rita upp ett rutnät på 4 x 13 rutor, avseende färger respektive valörer. Kryssa sedan för de 16 kort som ligger på bordet. Då går det lättare att se vilka valörer som är ensamma och vilka det finns flera av.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor