Äldsta befjädrade dinosaurien funnen

Publicerad
**Stor som en kråka**. Anchiornis huxleyi är en länk mellan dinosaurier och fåglar.
Bild: Zhao Chuang/Xing Lida

Kinesiska forskare har hittat ett nästan komplett fossil av en fyrvingad dinosaurie. Den fågellika Anchiornis huxleyi levde för mellan 151 och 161 miljoner år sedan. Därmed är den äldre än ”urfågeln” Archaeopteryx, vars fossil påträffades i Tyskland år 1861.

De flesta forskare är överens om att dagens fåglar härstammar från dinosaurierna, men ett fåtal har ansett att de fågellika dinosaurierna uppstod för sent för att vara fåglarnas anfäder.

Det nya fyndet kullkastar alla invändningar. Det skriver Dongyu Hu, paleontolog vid Shenyang Normal University och hans medarbetare i tidskriften Nature. Det mycket välbevarade fossilet visar att Anchiornis huxleyi var stor som en kråka och hade långa fjädrar på armar, svans och ben.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor