Bakterier paddlar sig fram

Publicerad
**Flera spår**. Att spåren skiljer sig åt beror bl.a. på att enskilda bakterier är olika långa.
Bild: Hür Köser/Yale

Efter mycken möda har nu ingenjörer kunnat avbilda hur bakterier rör sig i ett vätskeflöde. Spåren som uppstår när cigarrformade E. coli rör sig i en olivoljeseg lösning av vatten och glycerin påminner om hur ett paddelblad träffar vattenytan.

En förhoppning är att den nya kunskapen ska minska bakteriesmitta.

– I princip handlar det om att hindra bakterier från att ta sig uppströms från avloppsvatten till rena vattentäkter, genom att på ett enkelt sätt exempelvis fånga in dem. Att lösa problemet utan antibiotika eller andra kemikalier är viktigt för miljön, säger Hür Köser, professor i elektroteknik vid Yale School of Engineering & Applied Science, USA.

Forskningen rapporteras i Physical Review Letters.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor