Explosiv läsning under neutral yta

Publicerad
I många reportageböcker om kontroversiella ämnen blir författarens sympatier tydliga genom partiska kommentarer och ställningstaganden. Ibland kan en sådan ansats vara den enda rimliga, men risken finns att de värderande omdömena, ofta i politiskt korrekt riktning, minskar bokens slagkraft. Här har vi ett exempel på motsatsen. Pontus Mattssons reportage är överraskande neutralt hållet, och det är till och med svårt att tro att vare sig Sverigedemokraterna eller de nuvarande riksdagspartierna blir särskilt upprörda över skildringens tendens. Just därför är detta högintressant läsning som inte kan lämna någon oberörd. Man lär känna de inblandade personerna och deras synnerligen varierade drivkrafter. I stället för att demonisera låter Mattsson Sverigedemokrater behärskat framföra ståndpunkter som 95 procent av svenska folket finner häpnadsväckande och frånstötande. En viktig bok att läsa inför valet nästa höst, särskilt för personer som avser att delta i den politiska debatten.

Sverigedemokraterna in på bara skinnet

Pontus Mattsson
Natur & Kultur

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor