Liv, kärleksliv och död i Berlin

Publicerad
Till 20-årsdagen av murens fall har en rad böcker givits ut. Somliga författare gör det lätt för sig, sammanställer kända fakta i kronologisk ordning och hoppas att det spännande ämnet ska leda till försäljningssuccé. Denna bok är annorlunda. Den är inte bara dokumentär utan också poetisk, självbiografisk och djupt fascinerande, lång och vindlande. Rader av exempel på misslyckade flyktförsök främst från Östberlin vävs in i en skildring av författarens många år som berlinare, inte minst av hans komplicerade kärleksliv på andra sidan muren. De östtyska gränsvakternas kallblodighet och moraliska deformation är ett tungt inslag i boken, liksom hur det även i väst blev självklart och accepterat att muren fanns. Boken, på 450 sidor, hade inte blivit sämre av att vara hundra sidor kortare, men å andra sidan kräver den litterära ansatsen utrymme.

Släpp ingen levande förbi

Peter Handberg
Natur & Kultur

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor