Flest Nobelkvinnor någonsin

Publicerad

I år fick fyra kvinnor Nobelpris: Elizabeth Blackburn och Carol Greider i fysiologi eller medicin, Ada Yonath i kemi och Hertha Müller i litteratur. Det är första gången som så många kvinnor har belönats samma år. Det tidigare rekordet var tre kvinnliga Nobelpristagare år 2004.

Mellan åren 1901 och 2009 har totalt 39 kvinnor tilldelats Nobelpris. Först ut var Marie Curie som med fysikpriset år 1903. År 1911 fick hon kemipriset, vilket gör henne till den enda kvinna som har fått priset två gånger. Efter årets rekordnotering har nu andelen kvinnor bland Nobelpristagarna ökat från 4,8 till 5,3 procent.

I år gavs även ekonomipriset till Alfred Nobels minne till en kvinna, Elinor Ostrom, som därmed är den första kvinnliga ekonomipristagaren.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor