Motorsportens äldsta rekord är slaget

Publicerad
**Världens snabbaste ångbil**. Inspiration slog rekordet på Edwards flygbas i Mojaveöknen i Kalifornien.
Bild: Chris Ison

I hela 103 år stod sig det gamla hastighetsrekordet för ångbilar, 204 kilometer i timmen. Men i augusti i fjol körde den brittiske föraren Charles Burnett III i 225 kilometer i timmen med ångbilen Inspiration.

Det har tagit det brittiska bilbyggarlaget tio år att utveckla den nya ångbilen. Med tolv tryckkokare och tre kilometer rör kokar Inspiration varje sekund vatten som skulle räcka till 23 koppar te. Det är särskilt komplicerat att få de tolv kokarna att fungera samtidigt, men när de gör det utvecklar motorn 390 hästkrafter.

Rekordbilen har nu tävlat klart och ska få en plats på National Motor Museum i Beaulieu, Hampshire, Storbritannien.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor