2003 års segrare vann igen!

Det blev en dramatisk tävling med många återtaganden av det korrekta svaret.
Publicerad
**Lena Ullén**. 2009 års julkalendervinnare.

Under de tio år som Forskning & Framstegs julkalender har funnits har det första rätta svaret ofta kommit mycket tidigare än vad vi på redaktionen tänkt oss. Faktiskt redan någon av de första dagarna: tre gånger den 1 december, två gånger den 2 december, en gång den 3 december och aldrig senare än på Lucia.

Därför var tanken att 2009 års julkalender skulle vara lite svårare än vanligt. Men där bedrog vi oss, åtminstone delvis. Redan på eftermiddagen den 1 december – vars ledtråd var ”Egentligen rätt konstigt” – trillade det rätta svaret in, vatten.

När dag 2 gav ledtråden ”Ett fall” kom ytterligare fem rätta svar, men de tre första av dessa omintetgjordes av att de tävlande senare avgav andra gissningar. Så kanske var 2009 års julkalender ändå inte så lätt. Det fanns tio korrekta svar redan den 3 december, men genom att totalt fem möjliga pristagare ändrade sig så utdelas pris till alla som svarade rätt senast på eftermiddagen den 5 december och inte sedan ändrade sig.

Vanliga felaktiga svar de första två tre dagarna var tavla, udda, art, liv/livet och mål. Lite senare gissades ord som låg nära det rätta svaret, exempelvis snö, hagel, is, dimma och väder. En rolig detalj är att F&F:s bloggare Ola Wikander ett par dagar före julkalenderns början skrev ett intressant inlägg om just ordet vatten, men ingen deltagare verkar ha fångat upp den impulsen. Mer förvånande är att så många som var sjunde gissning den första veckan inte låg inom julkalenderns regler, av vilka framgår att rätta svaret består av endast ett ord och att det finns i Svenska Akademiens ordlista. Efter den 9 december, med ledtråden ”Störst och minst vid fyra”, var de flesta – men långt ifrån alla – svar korrekta.

Hur tänkte då vinnaren Lena Ullén när hon gissade vatten?

– Det finns mycket som är konstigt, men något som är ”egentligen rätt konstigt” borde vara något som är vanligt och som man i vanliga fall inte tänker på som egendomligt, exempelvis vatten. Vatten har ju en hel del ovanliga kemiska och fysikaliska egenskaper som densiteten, ytspänningen och värmekapaciteten. Efter hand som fler ledtrådar gavs, tvivlade jag ibland på min lösning, men i brist på annat att gissa på fick mitt svar stå kvar.

Lika imponerande som att hon ensam av alla tävlande klarade att svara rätt redan dag 1 är att hon nu faktiskt vinner julkalendern för andra gången! Även år 2003 var hon först av alla att avge rätt svar, som det året var fot.

– Jag vann en kikare den gången, och som tur var för mig fick man ändra sig på den tiden utan att det första svaret slutade gälla. Det känns verkligen mycket roligt att vinna igen!

Forskning & Framsteg gratulerar och hoppas att Lenas förstapris, en festmiddag och övernattning för två personer på herrgård eller värdshus, blir mycket lyckad!

Totalt avgavs strax över 900 svar i 2009 års julkalender. Ett tack till alla deltagare och välkomna åter den 1 december! BF

Segrare: Lena Ullén, Dorotea. Övriga nio pristagare (i tidsordning): Kajsa Schrewelius, Ängelholm; Ulla Lindgren, Partille; Helen Pilström, Uppsala; Anna Arvidsson, Kalmar; Olof Göransson, Bjurholm; Erik Lindgren, Bohus; Linnea Hesslow, Västerås; Ulla Sehlberg, Umeå; Magnus Eriksson, Stockholm. De fyra personer som var bland de tio första som svarade rätt men ändrade sig erhåller tröstpris.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor