Bläckfisk gömmer sig i nöt

Bygger ett bärbart skyddsrum.
Publicerad

Kokosnötsskal som hamnat i havet ger nytt bränsle åt debatten om djurs förmåga att använda verktyg.

Australiska marinbiologer har upptäckt att bläckfiskar utnyttjar skalen som bärbara skyddsrum.

Bläckfisken lägger sig i skalet och låter alla armarna hänga ner över kanterna. Sedan trippar den i väg över havsbottnen på armspetsarna med skalet under kroppen. Det ser ganska ansträngande ut. Fördelen för bläckfisken är att den snabbt kan ta skydd om den stöter på något farligt.

Forskarna har även filmat en bläckfisk som bär med sig två halva skal. När en fara nalkas lägger den sig i den ena halvan och stänger in sig med den andra som lock. Beteendet visar att bläckfiskar använder skalen som ett slags verktyg, enligt en rapport i tidskriften Current Biology.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor