Lika bullrigt som en byggarbetsplats

Ljudmiljön på förskolor kan ge tinnitus.
Publicerad
**Full fart**. En ny studie har mätt ljudvolymen på förskolor.
Bild: Marcus Engström

Nu är det bevisat vad som många länge misstänkt:

– Ljudnivåerna i förskolan ligger alldeles för högt för pedagogisk verksamhet, närmare 70 dB vilket är i närheten av nivån på en byggarbetsplats, säger Fredrik Sjödin, doktorand vid Högskolan i Gävle. Forskarna har mätt ljudnivån genom att förskolepersonal har fått gå omkring med mikrofoner på huvudet i en vecka.

Ljudet bidrar till att förskolepersonalen drabbas av stress och slitenhet. De kan även få tinnitus och andra hörselskador. Hur barnen påverkas har inte undersökts.

Projektet, finansierat av AFA Försäkring, anvisar några konkreta lösningar: byt ut de leksaker och bord som orsakar starka ljud och använd material som dämpar bullret, till exempel textilier och porösa akustikplattor i tak och på väggar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor