En hyfsat belåten 800-åring

Fyra frågor till Birger Jarl, den siste jarlen som lade grunden för riket och föddes i Bjälbo i Östergötland 1210.
Publicerad
”Man var rädd för mig.” Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet har lånat sin röst till Birger jarl. Här under Medeltidsveckan i Visby.
Bild: Simon Paulin/Gotlands Allehanda

###Vad vill du bli ihågkommen för?

Jag skapade allt det fina med Sverige: skatteväsen, försvar, ståndssamhället – fast i dag heter det visst klassamhälle. Och att folk ska veta hut och veta sin plats. Det var jag, inte Gustav Vasa eller Per Albin Hansson.

###Blev riket som du hade tänkt dig?

Nej, jag är väldigt förvånad, framför allt över att Finland är självständigt. Men det gläder mig att danskarna har släppt ifrån sig provinser i söder och väster. Jag är också nöjd med det fasta och säkra sätt som riket har styrts på, inte minst de senaste 200 åren. Det har varit goda regeringar. Och brist på uppror. Som det ska vara.

###Vilket slags ledare var du?

Jag var suveränt skicklig och bekymrade mig inte för så-dant som samvete och att hålla ord. En realpolitiker, helt enkelt. Under min livstid blev jag hela tiden kritiserad. Men eftervärlden gav mig rätt. Tänkare som Machiavelli, till exempel.

###Vad skulle du ha gjort annorlunda?

Jag räknade fel på ryssen och gjorde två fiaskon österut. Ryssland på den tiden var splittrat. Jag borde ha varit smartare och långsiktigare. Hade jag agerat kraftfullare österut så hade vi kanske haft Finland kvar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor