Jordbävningen i Chile gjorde dygnet kortare

Jordbävningen fick jorden att snurra snabbare.

Publicerad

Den här artikeln är från 2010.

Med 8,8 på richterskalan var jordbävningen i Chile den 27 februari 2010 en av de sex kraftfullaste på jorden de senaste hundra åren. Skalvet fick jordklotet att snurra snabbare, vilket lett till att varje dygn numera är 1,26 miljondels sekund kortare. Det beror på att jordens inre stuvades om så att tung massa hamnade närmare klotets mittpunkt. Det ger samma effekt som när en isprinsessa drar ihop armarna för att få större fart vid piruetterna.

Jordskalv inträffar när de tektoniska plattorna som bygger upp jordskorpan krockar med varandra. Strax utanför Chiles kust möts den sydamerikanska plattan och Nazcaplattan. Vid jordskalvet i februari flyttades Nazcaplattan neråt och något under den sydamerikanska.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor