Hjälp Charlotte med kostnadskalkylen!

Lös gåtan: Hur bokstäver blir siffror i offerten
Publicerad

Bild: Kenneth Andersson
Charlotte, ekonomichef på skyltfabriken Synas & Ses, håller på med en kostnadskalkyl. Fabriken har hittills bara tillverkat neonrörsbokstäver enligt alfabetet nedan (se A), men nu har en kund beställt lite speciella siffror (se B) som ska utvisa åtta olika ingångar i en stor lagerbyggnad. Charlotte vet att vissa bokstäver är krångligare att tillverka än andra och därför dyrare. Hon har börjat ana att alla bokstäverna utom våra svenska Å, Ä och Ö kan böjas och sträckas att bli till någon av de åtta siffrorna, vilket skulle göra att samma utgångsmaterial kan användas. Om det stämmer vore det enkelt för henne att ge kunden en offert. Exempelvis kan R göras om till 6, enligt bilden (se C). Men frågan är vilka siffror och bokstäver som i övrigt motsvaras av varandra. 1. En annan bokstav än R kan också göras om till 6. Vilken? 2. Var och en av B, C, D och E kan böjas och sträckas till var sin unik siffra. Vilka? 3. Vilka siffror kan man göra av de lite mer ovanliga bokstäverna Q och X? 4. Vilken siffra kan åstadkommas av flest bokstäver? 5. Vilken eller vilka siffror kan bildas av endast en av bokstäverna?

Fel K

I Hjärnbruket anges i facit till fråga 5 att siffran 7 bara kan bildas av bokstaven H. Men beroende på att det av misstag skedde ett byte av typsnitt kan siffran 7 även bildas av bokstaven K. Tack till Daniel Sundström som upptäckte felet. (Det K som finns på webbsidan är mer likt det K som avsågs – där de båda sneda strecken till höger möts i en punkt på det vertikala strecket.)

Facit till ”Hjälp Charlotte med kostnadskalkylen!”

1. A
2. B=8, C=5, D=1, E=3.
3. Q=2, X=4.
4. 5 (C, G, I, J, L, M, N, S, U V, W, Z)
5. 8=B.

Ledtråd till ”Hjälp Charlotte med kostnadskalkylen!”

1. Liksom R: ett slutet utrymme med två utskott.
2. Summan av siffrorna är 17.
3. Summan av siffrorna är 6.
4. Denna siffra kan göras av tolv olika bokstäver.
5. Detta gäller två av siffrorna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor