Är mördarbin smartare?

Publicerad

Bild: Kenneth Andersson

**Fråga:** I Amerika håller mördarbin på att överflygla de europeiska bin som funnits där länge. Kan det vara så enkelt att mördarbina har smartare strategier?

*B. Lindell*

**Svar:** Mördarbin är kanske inte ett helt bra namn, även om de försvarar sin bon aggressivare än europeiska honungsbin. Både människor och djur har visserligen dött av massangrepp, men många biodlare har frivilligt gått över till mördarbin därför att det ekonomiska utfallet blir bättre.

Bina är en korsning mellan afrikanska bin och europeiska bin som uppkom år 1957 i Brasilien och sedan rymde. De har på det gångna halvseklet spritt sig upp till södra USA.

Men att de skulle vara smartare i någon allmän mening stämmer inte, tvärtom. Kontrollerade experiment som gjordes i fjol visar att mördarbina lär sig nya saker sämre än europeiska bin. Forskarna blåste en puff av jasmindoft på bina, och strax därefter dök det upp en droppe åtråvärt sockervatten. Bara hälften så många av mördarbina som av de europeiska lärde sig på första försöket att koppla samman signalen och belöningen. Och bland dem som lärt sig, hade fler av mördarbina glömt bort kopplingen nästa dag.

Försöken leddes av professor Margaret Couvillon vid University of Sussex i Storbritannien, och hon förklarar mördarbinas framgång inte med någon smartare hjärna utan med att de växer och reproducerar sig snabbare och är mer effektiva när det gäller att samla nektar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor