Hon tjuvlyssnar i templen

Jenny Wallensten vill komma antikens vanliga människor in på livet.
Publicerad
Jenny Wallensten.
Bild: Jann Lipka
Hur försökte man kommunicera med antikens gudar? Det är en fråga Jenny Wallensten vid Svenska institutet i Aten ska ta reda på. Det finns nämligen ett förnämligt källmaterial i form av inskrifter som folk ristade och lämnade i tempel och helgedomar i den grekiska kultursfären. – Dessa små meddelanden från vanligt folk ger massor av inblickar i människornas liv, berättar Jenny Wallensten, när vi ses på Medelhavsmuseet i Stockholm. Hon är biträdande direktör vid Svenska institutet.Från och med i höst ska hon under tre års tid analysera tusentals sådana inskrifter som samlats in från den hellenistiska tiden, det vill säga århundradena före vår tideräknings början. Det var en tid av snabb förändring när mycket omprövades. Jenny Wallensten vill undersöka hur denna förändring syns i kommunikationen med gudarna. – Men även om mycket av materialet har antik karaktär, så möter man också allmänmänskliga frågor i källorna. Några försöker få barn utan resultat, andra vill ha bot för värk i benen, någon undrar om han är bedragen av sin fru och en kvinna funderar om det är den rätte hon står i begrepp att gifta sig med.

Jenny Wallensten

Född: 1971 i Stockholm.

Bor: I Aten.

Familj: Man och ett barn.

Om tio år: Forskar om antiken och ägnar sig gärna åt populärvetenskap.

För tio år sedan: Skrev på sin avhandling i antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor