Horndinosaurier öluffade i Europa

Publicerad
**Benansikte.** Horndinosaurierna hade behornat ansikte.
Bild: Peter Trusler

Paleontologer har hittat fyra benbitar från käken och den näbblika nosen hos en horndinosaurie i västra Ungern. De enda tidigare kända fossilen av horndinosaurier i Europa kommer från Sverige.

Horndinosaurierna var en artrik grupp växtätande dinosaurier som länge var känd genom fossil enbart från Ostasien och västra Nordamerika. Gruppen innefattar den välkända Triceratops som hade tre ansiktshorn.

De nya fossilen från Ungern bekräftar att horndinosaurier för drygt 80 miljoner år sedan levde i Europa, som på den tiden i huvudsak bestod av flera kedjor av öar i ett ljummet grundhav. Forskarna tänker sig att horndinosaurier spred sig från Asien genom att simma eller vada mellan öarna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor