Tänker jag sämre efter en natt med dålig sömn?

Publicerad

*Fråga:* Jag har märkt att när jag inte har sovit så mycket en natt, så har jag lite svårare att hänga med i en krånglig intrig i en deckare på tv eller att göra komplicerade privatekonomiska beräkningar. Min dotter, nyss fyllda 40 och lika många år yngre än jag, märker inga sådana problem, säger hon.

*Sophie*

**Svar:** Ny forskning visar att äldre personer är mest beroende av att ha fått tillräckligt många timmars sömn, medan yngre är mer beroende av att sömnen varit obruten. Lite tillspetsat kan man säga att det är skillnaden mellan kvantitet och kvalitet.

Från 35 års ålder och tills vi blir 85 år minskar en genomsnittlig persons nattsömn med bara en timme. Men en stor skillnad är att äldre personer tenderar att vakna på nätterna och ofta vara vakna ett bra tag. Yngre sover oftare i ett sträck från kväll till morgon, och om detta mönster störs – även om det totala antalet sovtimmar blir lika stort – så gör de sämre ifrån sig på psykologiska minnestester dagen därpå. Att sömnen blir en eller två timmar kortare spelar mycket mindre roll för yngre personer än att ha vaknat till några gånger på natten.

Äldre personer, däremot, är vana att vakna några gånger på nätterna och gör sämre ifrån sig på tester efter de nätter då de fått mindre totalmängd sömn. Avbrotten – den lägre ”sömnkvaliteten” – spelar mindre roll för dem.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor