Kolbollar från stjärnor

Astronomer hittar rymdens största molekyler.
Publicerad
**I rymden.** Även här hittas runda kolmolekyler, liksom deras ovala kusiner.
Bild: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (SSC)

Fotbollsformade kolmolekyler har nu upptäckts bland stjärnstoff i rymden. Först dök de oväntat upp i laboratorieexperiment på jorden, och år 1996 belönades forskarna bakom bedriften med Nobelpriset i kemi. Bollarna blev den tredje kända koltypen, efter grafit och diamant. De 60 kolatomerna bildar en rund boll med 20 sexhörningar och 12 femhörningar. Molekylen ser ut som en fotboll, eller som ett arkitektoniskt bygge av Richard Buckminster Fuller, och fick därför heta fullerener.

Kolbollarna har tidigare inte gått att identifiera i rymden men nyligen fann astronomerna med hjälp av det amerikanska rymdteleskopet Spitzer deras infraröda signatur. Finns de därute, kan de vara många – kolbollarna hör nämligen till de mest hållbara när de en gång formats. Men hur mycket av rymdens kol som binds på det sättet är än så länge ovisst

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor