En ögonöppnare

Publicerad

Jag är inte omskuren. På det sättet är jag en rätt vanlig man i Sverige. Jag har en son, och när han föddes var det inte heller någon diskussion om ett sådant ingrepp. Jag kan faktiskt inte påminna mig att jag någonsin har diskuterat omskärelse av pojkar. Inte förrän Henrik Höjer presenterade sin artikelidé på redaktionen.

Rubriken på artikeln är Det handlar om barnmisshandel. Det låter som ett debattinlägg, trots att texten är en saklig redogörelse för omskärelsens historia. När du läst tror jag att du håller med om att citatet passar.

Jag kallar den här typen av texter för ögonöppnare. De ger oss läsare nya perspektiv på saker som vi tidigare knappt har funderat på.

Men en ögonöppnare räcker inte för att ett nummer av F&F ska vara komplett. Här ska du också möta de mest framstående forskarna. I detta nummer har vi till exempel en exklusiv intervju med Nobelpristagaren i medicin, Robert Edwards. Du får också träffa den syntetiska biologins guldgosse Jay Keasling och psykiatern och författaren Åsa Nilsonne.

Ett av Forskning & Framstegs kännetecken är att aktiva forskare skriver själva. I detta nummer skriver Erik Engwall om vår läckande atmosfär.

Artiklar om rymden är ofta svindlande. Men det kan räcka med cyberrymden för att få svindel. Sedan oktober finns Forskning & Framsteg på Facebook. I skrivande stund har tidningen ett hundratal kompisar på nätet. Enligt forskaren Robin Dunbar går gränsen för hur många vänner vi kan hålla i huvudet vid 150 (se sidan 20 i papperstidningen). Vi får väl se. Om inte annat är det ett av många sätt att få kontakt med redaktionen. Skriv och berätta hur du vill komponera din favorittidning. Med dina kommentarer kan vi göra den ännu bättre.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor