Urtida försvar mot radioaktiv strålning

Tjernobyls växter tycks ha ett urgammalt genetiskt minne av att växa i radioaktiv miljö.
Publicerad

Explosionen i kärnkraftverket i Tjernobyl den 26 april 1986 var den värsta kärnkatastrofen i mänsklighetens historia – allt som inte kunde fly dog. Området runt reaktorn och staden Pripyat, där de flesta anställda bodde, är fortfarande öde. Men en del växter trotsar den radioaktiva strålningen.

Nu har en grupp slovakiska växtgenetiker upptäckt något som liknar redan existerande anpassningsmekanismer hos växterna. Utrustade i skyddsdräkter sådde forskarna sojabönor i den förorenade marken. Plantornas frön uppvisade sedan en högre aktivitet bland de proteiner som annars aktiveras när växterna är utsatta för höga doser tungmetaller.

Forskarna tror att den snabba anpassningen till gifterna i omgivningen beror på att växterna bär på molekylära minnen av kärvare förhållanden miljoner år tillbaka i tiden. Då utsattes alla livsformer på jorden för högre doser radioaktivitet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor