Tomas Tranströmer.
Bild: Lasse Modin / SCANPIX

Äntligen!

Tomas Tranströmer undervisade i ”Skapande svenska” vid Uppsala universitet på 1970-talet. F&F ringde upp hans kollega Staffan Bergsten, som nyligen har gett ut en bok om Nobelpristagaren.

– Äntligen! säger Staffan Bergsten, pensionerad docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, som i mars i år utkom med boken Tomas Tranströmer: ett diktarporträtt. De två byggde på 1970-talet upp kursen ”Skapande svenska” vid Uppsala universitet, där också Tomas Tranströmer undervisade.

– Tomas var mycket uppskattad av studenterna, berättar Staffan Bergsten. Han var inte bara en bra lärare, utan även en skarpsynt läsare. Han gav ofta studenterna rådet att gå hem och läsa Dostojevskij, det skulle göra dem till bättre diktare. Han menade också att det behövdes livserfarenhet för att skriva bra poesi.

Vad tycker du själv om Tomas Tranströmers poesi?

– Den är både tät och genomlyst, som det stod i Svenska Akademiens ovanligt välformulerade motivering, säger Staffan Bergsten. Och det är i denna motsättning som laddningen ligger. I hans synbart enkla naturbilder som även rymmer något gåtfullt. Det är mycket märkligt.

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor