Är det lättare att kasta spjut i jordens rotationsriktning?

Publicerad

Bild: Kenneth Andersson

**Fråga:** I dag mäter man världsrekord inom friidrotten med minimala marginaler. Men hur påverkas resultaten av tävlingsbanornas placering på jordytan? Hoppar och kastar man inte kortare om man tävlar mot jordens rotation, eller mot jordens bana runt solen?

*Billy Bratt*

**Svar:** Din tanke är intressant, men inte helt ny. När Galileo Galilei, och andra med honom, på 1600-talet hävdade att jorden rörde sig runt solen, var ett motargument att vi borde åka av jorden om den flög fram i universum. Om jorden rörde sig skulle inte heller en boll landa på samma ställe om vi slängde upp den i luften. Den skulle landa lite längre bort.

Men Galileo visade att om två kroppar rör sig framåt med samma hastighet, så känns det som att man står stilla. Du kan jämföra med om du färdas framåt i en buss. Slänger du upp en boll i bussen kommer den att landa i din hand. Det är för att du, bussen och bollen rör er framåt med samma hastighet. Samma sak gäller längdhopp i en buss. Det spelar ingen roll om du hoppar med färdriktningen eller mot färdriktningen, så länge bussen har en jämn fart kommer du att hoppa lika långt. Därför påverkar inte jordens bana runt solen resultaten i friidrotten. Vi människor, jorden och atmosfären far fram med samma fart i universum.

Men som du påpekar snurrar jorden också. Därmed accelererar den, och det komplicerar saker och ting lite grann. Det är som om bussen plötsligt gasade, och då påverkas hopp och kast inne i bussen. Om du till exempel står på Nordpolen och kastar ett spjut mot Stockholm, kommer spjutet att vika av och missa målet, eftersom jorden snurrar. Men idrottsarenor är väldigt små i jämförelse med jorden, och effekten av dessa krafter blir därför försumbara.

*Ann Fernholm, med hjälp av Claes Uggla, professor i fysik vid Karlstads universitet.*

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor