Den förbjudna ordningen: tiotalig symmetri. Den här bilden såg Schechtman i sitt elektronmikroskop 1982, när han tittade närmare på en aluminiumlegering.

Kristallklart pris

Dan Shechtmans upptäckt av kvasikristaller skakade om materialvetenskapen i grunden. Fram till dess ansågs alla fasta material, från guld till is, vara uppbyggda av kristaller med atomerna arrangerade i mönster enligt bestämda symmetrilagar. Men de nyupptäckta kvasikristallerna följde inte vedertagna principer och Dan Shechtman fick länge kämpa för att övertyga andra om sitt fynd. Nu, nästan 30 år senare, har definitionen av en kristall skrivits om. Och Dan Shechtman har belönats med årets Nobelpris i kemi.
Publicerad

”Det finns inte sådana djur”, tänkte Dan Shechtman när han såg bilden på den aluminiumlegering han studerade i elektronmikroskopet. Det var april 1982. Bilden visade en kristall, men den var ovanlig. Den hade tiotalig symmetri, något som ansågs omöjligt i materialvärlden. Traditionellt måste kristallens symmetriska mönster upprepa sig periodiskt i alla riktningar. Men kvasikristallens mönster med tiotalig symmetri upprepar sig inte, även om det ser helt regelbundet ut.

Mycket riktigt borde en sådan kristall ha svårt att bygga upp material, ungefär som att det inte går att lägga ett golv med bara femhörniga kakelplattor utan hål emellan.

– Folk skrattade bara åt mig. Och min chef bad mig att lämna forskargruppen – det sades att jag skämde ut dem med min envishet. Men jag var säker på min sak, och fick så småningom stöd från några kolleger. Det märkliga är att en hel del forskare hade sett kvasikristaller före Shechtman. Men de förpassade sina bilder till byrålådan. Bara en enastående forskare kan göra enastående upptäckter.

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor