Ladda mobilen med skorna

Mikroskopiska droppar ska göra el av varje fotsteg.
Publicerad
**Stötande gång**. Ny teknik i skorna ska alstra elektricitet.
Bild: Henrik Montgomery / SCANPIX

Varje gång vi sätter foten i marken går en del energi förlorad i form av värme. Nu utvecklar forskare vid amerikanska University of Wisconsin-Madison skor som ska ta vara på energin. Idén bygger på så kallad electrowetting, en process där små vätskedroppar deformeras med hjälp av elektrisk energi. Forskarna har lyckats vända på processen – de deformerar dropparna mekaniskt och får ut el. Inbäddad i skosulorna kan uppfinningen alltså omvandla energin i våra steg till elektricitet.

Forskarna hoppas få ut uppemot 20 watt vilket räcker för att ladda mobiler och andra elektriska prylar. De tror att tekniken kan bli speciellt användbar i u-länder, där folk i dagsläget ofta får gå långt och betala dyrt för att ladda sina mobiler.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor