Mysteriernas mysterium

Publicerad
Hur livet uppkom på jorden är mysteriernas mysterium. Någon gång har det hänt, och vad vi hittills vet, hände det bara här. Vill man hitta liv någon annanstans i universum så vore det bra att kunna definiera vad man letar efter. Fast då blir det genast svårare, för det beror på vem man frågar. Som den fysiker författaren är anser han att det är hos fysiklagarna om entropi och självorganisation som vi kommer att finna svaret på frågan om hur den döda materien blev levande. Nog handlar det om organisation. Men om det är just fysiken som kommer med svaret är inte helt säkert. Många fysiker satsade på att bringa reda i biologin efter att ha läst boken Vad är liv av Erwin Schrödinger, en av kvantfysikens förgrundsgestalter. Och den moderna molekylärbiologin fick en flygande start efter andra världskriget med medverkan av just många avhoppade fysiker. Francis Crick – DNA-upptäckaren – var en av dem. Och visst handlar det om organisation på högsta nivå – tänk bara att antalet celler i människan är hundra tusen miljarder (och inte 50 miljoner som det felaktigt står i boken). Gamla celler dör och nya bildas, och alla lyckas de ganska bra med att samverka i en enda kropp under hela vårt liv. Det är en hisnande historia i sig. Nu får vi mycket mer därtill – en resa tillbaka till livets ursprung, och ännu längre bort, till planetsystemets födelse. Och så ett varv om människans ursprung och evolution. Det blir kanske lite väl mycket att ta till sig i en enda bok, där ambitionen främst är att återberätta och sammanfatta kunskapsläget.

På spaning efter livets ursprung

Sjöström, Jörgen
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor