Förlamande botox

Publicerad
**Dubbla roller**. Nervgiftet kan också användas för att släta ut rynkor.
Bild: CC Studio/Science Photo Library

I Monty Python-filmen The meaning of life pekar Döden med sitt beniga finger på ett sällskap som just har avnjutit laxmousse gjord på burklax. Boven är sannolikt den stavformade bakterien Clostridium botulinum, som producerar giftet botulinumtoxin.

Bakterien och dess tåliga sporer finns bland annat i marken och frodas i syrefria miljöer. Giftets namn kommer också ursprungligen från ordet botulus, latin för korv.

Nervgiftet, som bildas när bakterien växer till, slår mot signalämnet acetylkolin och då förlamas musklerna i bland annat andningsapparaten. Giftet är ett av världens dödligaste – ett snapsglas tar kål på hela Sveriges befolkning. De senaste fyrtio åren har ett drygt tiotal svenska förgiftningsfall rapporterats, ungefär hälften orsakade av heminlagd sill.

Giftet är även känt som föryngringsmedel under artistnamnet botox. När det injiceras i pyttedoser förlamas ansiktsmusklerna och bekymmersrynkor slätas ut. Det har också använts mot kraftig svettning samt för att behandla kronisk migrän.

Bra att veta är att giftet är värmekänsligt: hade laxen hettats upp till 80 grader skulle filmens gäster ha klarat livhanken.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor