Sjukskrivna blev friska av brev

En kallelse från Försäkringskassan kan minska sjukskrivningarna.
Publicerad
**Med kraft att bota**. En kallelse från Försäkringskassan kan få stora konsekvenser.

När en grupp sjukskrivna i Uppsala län kallades till informationsmöte om sjukförsäkringen minskade sjukdagarna i gruppen med över 20 procent. Eftersom kallelsen gick till olika grupper med en månads mellanrum, kunde man tydligt se det positiva resultatet, trots att det inte förelåg något hot om kontroll i brevet. Bara 30 procent av dem som fick brevet kom sedan till mötet – det tyder på att det var kallelsen i sig som fick folk att krya på sig.

– Vår tolkning är att kallelsen uppfattades som ökad kontroll från Försäkringskassan, säger Erica Lindahl, forskare vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering vid Uppsala universitet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor