Farhan vittnar om vittnen

Skriv ner exakt vad du har upplevt och prata inte om saken i onödan. Det rådet ger vittnespsykologen Farhan Sarwar åt den som råkar bli vittne till ett brott.
Publicerad
Farhan Sarwar.
Bild: Andrè de Loisted
De som såg Mijajlo Mijajlovic knivmörda utrikesminister Anna Lindh på varuhuset NK i Stockholm för snart åtta år sedan var övertygade om att han hade på sig militärkläder. I själva verket bar han en ljusgrå munkjacka. – Det blir lätt fel när vittnen börjar prata med varandra och någon verkar ha en säker bild av läget, säger Farhan Sarwar, forskare i psykologi vid Lunds universitet och nybliven doktor i vittnespsykologi. Han har gjort noggranna minnesexperiment med en otäck film som visar hur två beväpnade män kliver ur en bil och rövar bort en kvinna från en busshållplats. De som efteråt diskuterar innehållet i filmen förändrar sina minnesbilder. Huvuddragen av förloppet består, men minnen av viktiga detaljer som bilens färg och förövarnas utseende blir mycket tydligare – oberoende av om de är korrekta eller inte. – För polisen kan det vara viktigt att ta hänsyn till sådana effekter, säger Farhan Sarwar. Nu när han är klar med sin doktorsavhandling hoppas han få möjlighet att forska om vittnesuppgifter i riktiga brottsutredningar i samarbete med Skånepolisen.

Farhan Sarwar

Född år 1972 i staden Sargodha i Pakistan.

Familj Gift med Noreen, också psykolog, och pappa till två pojkar, 4 och 8 år.

Gjorde för tio år sedan Gifte sig och undervisade i psykologi vid en högskola i Lahore, Pakistan.

Gör om tio år ”Då är jag professor och känd för min forskning om vittnespsykologi!”

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor