Gissa vem som kommer på middag!

En filmtitel från 1967 fångar månadens gåta.
Publicerad

Bild: Kenneth Andersson
Kalle och Guta stöter ihop på Storgatan i Borgholm i mitten av april. – Nämen hej, vad ska du göra i påsk? undrar Kalle. – Oj oj, hela tjocka släkten kommer hem på påskmiddag, suckar Guta. Om man ser till våra inbördes relationer blir vi fyra makar, två döttrar, två svärsöner, två svärfäder, två pappor, en morfar, en mamma, en dotterdotter och en svärmor. – Det låter ju jättejobbigt. Och jag vill minnas att du sa i vintras att ni också hade jättemånga hos er i julas? – Du, det var ännu värre. Då var vi sex makar, två mammor, två pappor, två syskon, två döttrar, två svågrar, två svärmödrar, två svärfäder, två svärsöner, en morfar, en morbror, en systerdotter, en son, en dotterdotter och en mormor. Kalle skakar på huvudet i sympati, och de skiljs. Då fnittrar Guta för sig själv och tänker att det ju inte alls är så många som ska komma i påsk, och inte var det särskilt proppfullt i huset under julen heller. Vad är det minsta antal personer som uppfyller Gutas beskrivning av de inbördes relationerna bland påsk- respektive julgäster?

Facit

Under julen var det ett äldre par, deras son och deras dotter och dennas make, samt det senare parets dotter och svärson – totalt sju personer. Till påskmiddagen blir det bara fem personer eftersom den äldre kvinnan och hennes son är bortresta.

Ledtråd 2

Alla som kommer på påsken var närvarande på julen.

Ledtråd 1

Använd papper och penna! Börja med de äldsta och börja med julen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor