Higgs jagas inte längre i USA

Nu tvingas de amerikanska fysikerna ge upp sökandet efter den gäckande Higgspartikeln. Dessutom förlorade de musiktävlingen.
Publicerad

Länge var det osäkert vilket av de två partikellaboratorierna som skulle ta ledningen i jakten på Higgspartikeln, den mest eftersökta partikeln bland fysiker för närvarande. Striden stod mellan det europeiska Cern i Genève och det amerikanska Fermilaboratoriet utanför Chicago. Nu har dock de amerikanska myndigheterna strypt bidragen till Fermi, vilket lämnar Cerns fysiker ensamma kvar på banan.

Slaget har även utkämpats på musikfronten. För tre år sedan spelade forskargrupperna in var sin raplåt om sin forskning. De europeiska fysikernas bidrag Large Hydron Rap visades mer än sex miljoner gånger på Youtube, medan amerikanernas låt bara klickades fram drygt 20 000 gånger.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor