Robotar vill också vara bebisar

Robotar som först måste åla och krypa lär sig att gå både bättre och snabbare.
Publicerad

Bild: Fellow Designers

Avancerade robotar är så komplexa att det är svårt att programmera deras önskade beteende och färdigheter från början. Många forskare satsar därför på att utveckla robotar som provar sig fram och själva lär sig saker, så kallad evolutionär robotik.

Nu visar robotforskaren Josh Bongard vid Vermonts universitet i USA att det lönar sig att även låta robotens kropp utvecklas efter hand. Fyrbenta robotar lär sig att gå både snabbare och stabilare om de först får ligga ner och åla, därefter krypa och slutligen gå på raka ben – precis som ett barn.

Förklaringen är att roboten kan fokusera på färre saker i taget. När den ålar behöver den bara lära sig att ta sig fram. Senare, via krypningen, lär den sig att hålla balansen.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor