Visenterna har hittat hem

Den internationella rödlistan placerar numera visenten i den lägsta hotklassen – sensationellt med tanke på att arten varit helt uträknad.
Publicerad

Bild: Stefano Unterthiner

Visenten är Europas största landdjur. En vuxen tjur kan väga närmare ett ton. En hjord brukar innehålla ett tjugotal individer och ledas av en gammal ko. Ända in i modern tid betade visenter i Europa och västra Asien. De har funnits i södra Sverige, men försvann under bronsåldern.

Världens sista vilda visenter fanns i Kaukasus och i urskogen Bialowieza på gränsen mellan Polen och Vitryssland. Där blev arten utplånad av tjuvskyttar strax efter första världskriget.

Lyckligtvis återstod 54 visenter i olika djurparker. År 1935 skickade Skansen två kvigor till Polen. Tillsammans med två tyska tjurar blev de grunden för ett nytt bestånd i frihet. Senare tillkom ytterligare åtta djur från djurparker. Nu har den vilda populationen vuxit till omkring två tusen djur.

I Bialowieza har vissa tjurar drabbats av ett slags kallbrand i förhuden, som kan bero på inavel (se Parken som arken i F&F 4/2008). Men forskarna bedömer inte att problemet hotar artens överlevnad.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor