Köttproduktionen granskad

Publicerad
Aldrig tidigare i världshistorien har människan haft tillgång till så mycket och så billig proteinföda. Samtidigt har jorden aldrig haft så utarmade hav och förorenad luft. I drygt tre år har Safran Foer rest runt i USA, besökt uppfödare, slakterier och bönder, läst rapporter och vetenskapliga artiklar. Det blev en lågmäld men envist resonerande bok om den moderna köttproduktionen och fiskeriindustrin. En grym och drabbande berättelse. Äta kött är kanske inte fel, men att lägga det industriellt producerade köttet på våra tallrikar, vilket är över 90 procent av all vår köttkonsumtion, är fel. Äta djur presenteras som prosaförfattaren Jonathan Safran Foers första fackbok, men det är också en familjehistoria och en filosofisk essä i samma lilla volym. Just det gör att texten tar tag och drar in läsaren i ett samtal med författaren. Den får oss att se paradoxerna i våra matval och granska våra moraliska ställningstaganden. Var går gränsen för min anständighet? Hur ska jag förklara för mina barn och barnbarn att även jag lät köttindustrin och miljöförstörelsen fortgå? För det värsta är att blunda, självbedrägeriets första akt.

Äta djur

Safran Foer, Jonathan
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor